Botorka fesztiválok

 A BOTORKA FESZTIVÁLOK  kisvárosunk büszkesége. 1996-ban a Csipike Fesztiválra meghívtak 25 balánbányai, és 25 csíkszentdomokosi gyermeket. Ezek voltak a Botorka Fesztivál magja. Kezdetben családok szállásolták el az ide érkező vendégeket. Ez olyannyira felfejlődött, hogy 1999-ben már 286 vendéget szállásolt el a fesztivál. Ez maximumot ért el 2017-ben (520 fő), amikor meghívott vendéginkhez még vállaltuk az Erdényi Néptáncantológia társszervezését is.

Miért szeretnek ide (vissza)járni az emberek? Talán mert foglalkozunk velük: rendszerint csütörtökön 17.00-ig kell megérkezni. Aznap este táncház van. Addig tart ameddig bírják. Mindig így van. Pénteken valamilyen természethez köthető túra van délelőtt (izgalmas csapatvetékedők a környező hegygerincek valamelyikén), mostanság a felcsíki polgármesterek főznek a fesztivál résztvevőinek, este meghívottak tartanak műsort vagy koncertet, utána táncház. Szombaton reggel gasztronómiai bemutatót tart minden csoport, egymás elemózsiájából falatozunk. Közben megindul a város: csapatok verbuválódnak azért, hogy a fesztiválosok ebédjét megfőzzék: a város látja vendégül a fesztivált. Közben mennek a színpadi főpróbák, majd ünnepi szentmise, felvonulás, gálaműsor, és megint táncház. Vasárnap hajnalban bezár a bazár. Délelőtt zárul a fesztivál hosszas búcsúzkodással, "busztorlaszokkal", majd jöhet a helyszínek kitakarítása és átadása (ami a legnehezebb feladat, tekintve, hogy akkor már negyedik napja "áll a bál". Kik veszik ki ebből is leginkább a részüket? Akik menet közben is a legtöbbet gürcöltek: szülők és szervezők, vagy éppenséggel szervezőszülők... De megszoktuk, rendjén van) Mi ezért is szeretjük a fesztiválunkat.

Az idők és az emberek sokat változtak azóta, így a fesztivál is. Hogy milyen irányba? Nem tudjuk. Mindenki döntse el maga. Alább vannak anyagok, tessék tanulmányozni bennünket. 


Kattints ide hogy ízelítőt kapj a Botorka fesztiválok hangulatából

Ördögborda


Ördögborda

 


Ördögborda