Föld-rajz


Csíkszentdomokos község az Olt folyó forrásvidékéhez közel, a 46° 35' szélességi és a 25° 48' délkörök metszéspontjánál fekszik, középtávolságra megyeközpontunk, Csíkszereda és Gyergyószentmiklós városok között (30
km-re mindkét várostól). 
 A Csíki-medence legmagassabban fekvô és talán legnépesebb faluja (tengerszint fölött 640 m) ez. Az Olt folyó völgyében helyezkedik el a falu gerincrésze. Ebbol a központi, megközelítôleg ÉÉK-DDNY elhelyezkedésű völgyből a kéz ujjaihoz hasonlóan nyílnak ki különbözô irányokban a még sűrűn lakott falurészek az egyes patakok mentén így :

  •  Sárosút - Sárosút pataka mentén -Ny-i rész
  •  Dorma - Lok pataka mentén -Ny-i rész
  •  Szedloka ( Szedlaka ) - Szedloka pataka mentén K-i rész
  •  Sólyom - Kurta patak mentén - K-i rész
  •  Pálosztoga ( Pál asztaga ) - Kurta patak mentén - K-i rész

 A falu fölött mintha őrködne a Garados nevű hegy ( 940 m ), de őrző szeme nem figyelheti a "kesztyűujjszerű" szélső völgyeket. Ezekre a völgyekre a Fekete rez (1535 m), Nagyhagymás ( 1792 m ), Egyeskő, Öcsém ( 1707 m ), Terkő (1461 m ) mészkő-dolomit hegylánc, a Pásztor -bükk (1108 m) és a Garados (940 m) tekint le atyáskodóan. Vidékünk a Keleti Kárpátok három fontos szerkezeti egységének találkozásánál fekszik. Tőlünk nyugatra a Hargita hegység andezit vonulata található félnapi sétaútnyira. Falunktól keletre a Keleti Kárpátok mezozóos üledékeit lelni fel óriási választékban - a mészkőtol a dolomitig, a konglomerátumig vagy akár a homokkőig. A vidék fölé emelkednek, uralják és megadják egyéniségét vidéknek - népnek e mészkősziklák, melyek napfényben fürdőzve vagy felhők vihar-árnyékában mindig más hangulatot, színt árasztanak.

A dolgozat teljes változata elolvasható ha rákattansz az alábbi pdf file-ra.