ANSAMBLUL DE DANS POPULAR “CSONKATORONY” ȘI ” ZSIBONGÓK”

O MICĂ ISTORIE

Viața culturală a satului Tomești, a început în anii 1920 și este legată de numele preotului ”Vilmos Bálint”(1877-1949).Printre altele, a construit o școală și o casă de cultură,iar pentru prima dată în Ciucul de Sus, a fondat la Tomești o fanfară,a scris piese de teatru,s-a implicat în viața culturală a satului.

Satul Tomești există ca localitate independentă din anul 2004 (aparținând anterior de localitatea Cîrța), dar mult mai devreme, unele grupuri de vârstă s-au oferit să învețe dans popular și să cânte pe scenă. Între anii 2004 și 2017 educația de dans popular a fost continuată de munca comună a profesorului de dans popular Ferenc Biró și a dansatorilor din sat.

 

Fellépés Csonkatorony

În anul 2017, a început un nou capitol în istoria educației dansului popular din Tomești. Csaba Sándor Lajos, un profesor și coreograf de dans popular premiat , a întreprins educația Ansamblului de dans popular ”Csonkatorony” și astfel a contribuit la înălțarea spirituală a satului Tomești.
Este o mare noutate faptul că ,conducerea satului și a școlii, recunoscând adevărata valoare a tradițiilor și folclorului popular, a ridicat educația dansului popular la un nivel mai înalt, deoarece din anul 2017 eleviilor din clasele primare(I-IV) a Școlii Gimnaziale „Bálint Vilmos” au fost introduse ore de dans popular în orar. Din 2019 a început și introducerea orelor de dans la grădiniță.
În anul 2018, s-a format grupul de dans pentru copii , care în anul 2019 a luat numele de ”ZSIBONGÓK.”
Pe lângă dansurile noastre din Ciucul de Sus, ambelor grupe de dans le place să învețe dansurile din alte regiuni și participă regulat la evenimente culturale din sat și din zonă , precum și la evenimentele organizate de localitățile înfrățite din Ungaria.

Felvonulás